A Travellerspoint blog

Travel fever

Gemijmer, hoogte, zon en politie: veilig in Bolivia.

sunny 18 °C

Toen ik mijn vlucht boekte, wist ik al dat het optimistisch was: in een maand tijd (na mijn afstudeerborrel) drie scripties afronden, verhuizen en vertrekken naar Zuid-Amerika. Optimistisch, niet onmogelijk. Haasten is toch een beetje mijn ding. En dus was ik net op tijd voor de trein naar Parijs, vanuit waar mijn vlucht naar Zuid-Amerika vertrekt, met mijn scripties veilig in de mailboxen van mijn begeleiders en een lege studentenkamer. Ik geef toe, geen definitieve versies in het scriptiedossier, maar in afwachting van het commentaar op mijn eerste versies zijn ze toch wel 90-95% af durf ik te zeggen. Ik had in de weken voor mijn vertrek mijn volle aandacht en tijd aan mijn scripties en werk besteed, waardoor ik niet veel tijd had gehad voor gemijmer. Tot ik eergisteren opeens met een knoop in mijn maag liep. In de trein was daar opeens een niet weg te krijgen brok in mijn keel. Wist mijn lichaam soms wat mijn hoofd zich nog niet had gerealiseerd? De reis is (maar) twee maanden, maar mijn vertrek uit Maastricht is definitief. Toen ik naar de trein liep met Lizet en Karlijn, net, dat was de laatste keer dat ik me uit ons appartement haastte. Als ik terugkom is Maastricht niet meer thuis, maar vakantie. In de trein heb ik mijn gebrek aan gemijmer ruim ingehaald. Ik kan het kort voor samenvatten, want ik weet dat jullie het zullen begrijpen: ik had niet zo snel, zonder stil te staan bij wat ik ga missen, weg kunnen gaan als ik niet wist dat jullie er nog waren, zij het verspreid over Nederland, als ik terugkom.

Nu ben ik dan ook echt klaar voor mijn reis door Bolivia. Ik ben in La Paz, ongeveer 3500 meter hoog in de bergen. In het Wild Rover Hostel hebben ze prima bedden en internet, maar ik geloof dat de andere toeristen vooral de feesten ´s nachts waarderen. Daar heb ik de adem nog helemaal niet voor, want de hoogte kan je een klein zuurstofgebrek opleveren. Ik was trots op al mezelf toen ik net de stad kort ben rond gelopen om een slotje voor mijn tas te kopen. Statistisch gezien is het volgens een vaccinatiewebsite namelijk vrijwel onmogelijk dat ik nog leef omdat ik rechtstreeks op La Paz ben gevlogen, maar het gaat allemaal prima. Om problemen te voorkomen zal ik na een korte citytour vanmiddag wel de nachtbus naar Sucre nemen om daar te wennen aan de bergen. De Spaanse taallessen die ik drie weken lang wil volgen, zijn bovendien ook hard nodig om hier echt met mensen te communiceren.

Daarnaast ga ik zo op zoek naar iemand die me kan vertellen waarom zich legers politie op de straat bevinden. Geen grapje, ze staan er met schilden, bivakmutsen, afzettingen van straten in kogelvrije vesten. Het zijn er tientallen op bepaalde straathoeken en ze maken vrolijk grapjes met elkaar. De sfeer in de stad is niet gespannen hoor, de winkels zijn open en er zijn geen problemen. Misschien Melkert-baantjes denk ik dan. Ik ben ook kort nog even een kerk ingeslopen. Jesus is hier een gemarteld man die met bebloede knieën, vele blauwe blekken en half open ogen van de pijn aan zijn kruis hangt. In de overige shrines hangen poppen die (wel zo handig) een naambordje hebben: ´Maria van Los Angeles´, ´Jesus van Sucre´ etc. De blanke poppen zijn aangekleed met prachtige gewaden en de altaren met bloemen en goed bedekt. Het was een chique, enigzins kitsch geheel, dat wel indruk op mij maakte.

Ik ga het zonnetje in en genieten van de mooie stad. Tot snel, hasta luego!
Jantien

Posted by Jantien 06:59 Archived in Bolivia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

hola ma querida hermana! Ya hablas espanol? Me gustaria si me puedes ensenar cuando volves :-) diviertase y por favor tenga cuidado tambien! muchos besos, Josine

by Josine

ik geniet weer enorm van je verhalen. Laat maar gauw weer iets van je horen. Een knuffel, Oma

by Oma

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint