A Travellerspoint blog

Een warm welkom

Vrienden en vooroordelen in Bogota

semi-overcast 18 °C

Ik was al tien minuten veilig in de armen van Jonathan geland voordat ik doorhad dat twee vrienden van hem mee waren gekomen om me van het vliegveld in Bogota af te halen. Een huisgenoot uit Londen, Pocho, en zijn kersverse verloofde Ciara stonden klaar met een luxe, geblindeerde auto om meteen door te rijden naar een restaurant aan de bergrand van de stad en wat te gaan eten met de hele vriendengroep. Afgezien van de drie jeugdvrienden waarmee hij de afgelopen twee jaar woonde in Londen, wonen de meeste goede vrienden waarmee Jonathan opgroeide in Crespo, Cartagena nu in Bogota. Op dit moment was een groot deel daarvan op weg naar Tambor, waar daarnaast ook de familie van Pocho zich zou verzamelen. We telden uiteindelijk minstens 20 man aan de picknicktafels op het prachtige terras en deelden drie grote manden met selecties vlees (inclusief ingewanden en worsten bebloede rijst), maiskolven, aardappelen en heerlijke maispannekoeken met kaas. Het warme welkom in de gezellige, gevarieerde vriendengroep en familie was een gewenste afwisseling van het alleen reizen in Bolivia. De zoutvlakten en het indrukwekkende landschap in Uyuni voldeden aan de hooggespannen verwachtingen, en ik heb tijdens die reis en tijdens het zomercarnaval in La Paz hele leuke mensen leren kennen, maar zo'n hartelijk en ontspannen ontvangst voelt als thuiskomen. In mijn vliegtuigkloffie ontmoette ik ook de moeder van Pocho, een hooggeplaatste rechter in Colombia, die me uitnodigde een zitting van een tribunaal bij te wonen. Gelukkig had 'me gusta mucho, me encantada' zich al duidelijk in mijn vocabulaire genesteld.

We zetten de avond voort in de Bogota Beer Company met twee giraffen (biertaps) en een mengelmoes van Jonathan's vrienden en hun vriendinnetjes en zusjes, die op hun beurt weer vrienden hadden meegenomen. Iedereen komt hier gemakkelijk samen en zusjes worden voor alles uitgenodigd. Dat is mijn geluk, want een van mijn geduldige gesprekspartners is het zusje van Adres. Mijn gebrekkige Spaans heeft een hoge schattigheidsfactor, zo blijkt, en ze luistert geduldig hoe mijn woorden zich tot zinnen proberen te vormen. De komende dagen zouden we nog vaker met vrienden, inclusief vriendinnetjes en zusjes van, treffen: op maandag voor een spelletje Monopolie bij David thuis, waar Jonathan en ik ook twee dagen bleven slapen, op dinsdag voor het afscheid van Pocho bij zijn moeder thuis en donderdag voor de verjaardag van Jonathan bij Andres. En elke dag gaat mijn Spaans ook weer verder vooruit.

Christian leidt ons op mijn tweede dag rond door de grotendeels genummerde (efficiënt, maar weinig romantisch) straten en pleinen in Bogota en wijst ons exact aan welke talloze straten rond het door ons uitgekozen hostel in het donker vermeden moeten worden. De moderne stad maakt indruk met haar mooie ligging tussen de bergen, gezellige horeca en levendige straten. De omgeving telt bovendien vele attracties, waarvan Jonathan en ik tot nu toe alleen Plaza Bolivar en 'the Salt Cathedral' in Zipaquira hebben gezien. Daarnaast hebben wij zijn neef (die hij al minstens tien jaar niet meer had gezien) op zijn verjaardag meegenomen naar een prachtig uitkijkpunt over de stad en een lekker restaurant. De meeste dagen waren tot nu toe echter gevuld met minder toeristische activiteiten: ik heb beide scripties afgerond en ingeleverd, Jonathan heeft urenlang gekwijld over de geweldige film- en geluidstudios in de universiteit waar een vriend van hem werkt, we hebben rondgelopen en zo goedkoop mogelijk geluncht. Jonathan is ook veel bezig met de voorbereidingen voor de short die hij wil opnemen in Cartagena, een heel interessant project waar de komende twee of drie weken aan besteed zullen worden.

Hoe Colombia mij tot nu toe bevalt? Of alle vooroordelen waar zijn? Nou, het is geen derdewereldland. Bogota is modern, vervoer is goed geregeld en de standaard van leven is vrij hoog. Colombia is dan ook vrij duur, zeker vergeleken met het supergoedkope en wat chaotischere Bolivia. De mensen zijn wel even warm, hartelijk en behulpzaam en de cultuur heeft als (groot!) bijkomend voordeel dat knuffelen en kussen in publieke gelegenheden niet onbeleefd is. Het regent wel drugs. Letterlijk. Jonathan vond gisteren langs de weg een bolletje met tien gram cocaïne. Naar we hebben gehoord kost dat hier 75 euro, maar in Nederland zou het 500 euro opbrengen. Het lag gewoon op straat, alsof het poedersuiker was. Je kan het moeilijk naar de politie brengen dus we hebben het maar weer weggegooid. Het kan wel gevaarlijk zijn in Bogota 's nachts, maar in Colombia lijken de echte gevechten tussen het leger en de guerrilla of paramilitairen geheel naar de achtergrond teruggedrongen. Het gevaar is beperkt tot 'normale' criminaliteit in beruchte wijken 's nachts. Een grote inzet van (toeristen)politie zorgt voor een redelijk veilig gevoel op straat, maar de huizen zijn overduidelijk stevig beveiligd, taxi's blijven 's nachts het aangewezen vervoersmiddel en ieder appartementencomplex is voorzien van een doorman.

Tot nu toe is het echter echt een leuke ervaring geweest met lieve, hartelijk mensen en ik zie er naar uit ook de superwarme kuststreken te ontdekken de komende vier weken. Ik zal dan eindelijk voor het eerst in de zee of een zwembad kunnen liggen, na de afgrijselijke kou in Bolivia en het redelijk gematigde weer in Bogota tot nu toe. Jullie horen vast weer van me als ik de warmte zat ben.

Ik hoor graag van jullie hoe het daar in Nederland gaat,
Veel liefs van mij en Jonathan.

p.s. Met een i-pad kan ik helaas geen foto's uploaden op mijn blog of op facebook, sorry! Ik zal echt kijken of ik binnenkort wat nieuws kan uploaden voor de liefhebbers.

Posted by Jantien 22:47 Archived in Colombia

Email this entryFacebookStumbleUpon

Table of contents

Comments

Lieve schat,

Wat heerlijk om te horen dat je zo warm ontvangen bent.
Geniet van jullie reis en alle familiebezoeken.
Gefeliciteerd met het mooie cijfer voor je scriptie van civiel recht!

Jonathan, nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag en veel succes met de opname van je film.

Liefs voor jullie allebei,
Pappa en mamma

by Jan en Josien

Goed verhaal! Veel plezier. X

by Jan-Willem

Lieve Jan, wat heerlijk dat je zoveel mooie dingen ziet en allemaal nieuwe mensen ontmoet! Jammer dat je geen foto's kunt uploaden maar die zie ik dan later wel ;) hier gaat alles z'n gangetje, druk met scriptie enzo, maar eind is in zicht :) geniet ervan en doe Jonathan de groeten! Kus

by Sophie

Hey zusje, wat fijn: zo'n warm welkom, ik ben ze dankbaar. En ik ben ongelofelijk trots op de NEGEN die mijn wijze zusje voor haar scriptie heeft gekregen!!!! :-) Heerlijk ook dat je nu lekker weer met Jonathan kan zijn en dat je nu zijn achtergrond nog beter leert kennen. Ik vind het natuurlijk ontzettend leuk als je foto's plaatst, maar het is nog veel belangrijker dat je daar aan het genieten bent. kus jezus (en ook groetjes van martijn!)

by Josine

Lieve Jan! Heb zojuist even je blog bij gelezen, was al bijna weer vergeten wat voor kunststukken je schrijft ;) ik zie het allemaal voor me, allemaal even mooi en indrukwekkend. Nu lekker met je mannetje op pad, ook weer een hele bijzondere ervaring. Geniet ervan lieve Jan! Hele dikke kussen uit Zuid Afrika! X
PS: een negen voor je scriptie, wow! Gefeliciteerd!

by Sanne

Comments on this blog entry are now closed to non-Travellerspoint members. You can still leave a comment if you are a member of Travellerspoint.

Enter your Travellerspoint login details below

( What's this? )

If you aren't a member of Travellerspoint yet, you can join for free.

Join Travellerspoint